Zakelijk Brabant
Image default
Auto’s en Motoren

Het verhaal achter de Black Box

Het bijhouden van kilometerregistratie voor de Belastingdienst wordt door veel zakelijke rijders ervaren als grote last. Maar dit hoeft dit niet zo te zijn. Tegenwoordig kun je namelijk automatisch je ritten laten registeren, dankzij verschillende soorten hardware en software die ritregistratie voor jou uit handen neemt. Eén van die soorten hardware is de zogenoemde ‘Black box auto’. In dit blog vertellen we je meer over de Black Box en de werking ervan.

De automatisering van ritregistratie

Automatische ritregistratie werkt sneller én efficiënter. Gegevens hoeven niet langer meer met de hand te worden verzameld en verwerkt. Daarbij hoef je geen formulieren meer in te vullen of allerlei bonnen en facturen bij te houden voor je administratie. Het ritregistratiesysteem neemt namelijk al deze zaken voor zijn rekening. Bovendien bestaat er geen twijfel meer over zakelijke of privékilometers. Met een speciale schakelaar in het systeem kun je eenvoudig tussen ritten switchen en wordt dit correct geregistreerd.

De verschillende soorten registratiesystemen

De vier meest gebruikte methodes om kilometers bij te houden zijn:

Black box

Hierbij wordt er een zogenoemde black box in de auto geïnstalleerd. Dit is een soort minicomputer die alle gegevens van de auto registreert, verzend en opslaat.

Track & Trace

Hiermee weet je altijd waar een auto zich bevindt. Alle ritten worden van begin tot einde geregistreerd.

GPS

Een GPS Tracker bestaat uit een module die via satellieten informatie kan verzenden. De informatie van de locatie wordt volledig automatische verstuurd. De verzonden gegevens kunnen elders door een ontvanger worden opgehaald.

App

Een ritregistratieapp is makkelijk te installeren en vaak redelijk goedkoop in aanschaf. Maar let op, een dergelijk app kan wel veel data kosten. Daarbij is de werking is in veel gevallen afhankelijk van de gebruiker en dus niet helemaal waterdicht bewijsmateriaal.

Wat is een Black Box?

‘Zwarte doos’ is de letterlijke vertaling van ‘Black Box’. Natuurlijk is een Black Box veel meer dan alleen een ‘zwarte doos’. Een Black Box is een telematicaproduct dat in een voertuig aangesloten kan worden. Op het moment dat deze is aangesloten, ontvangt deze data vanuit het voertuig. Deze data kan jij gebruiken om bijvoorbeeld ritregistratie bij te houden. Maar met een blackbox jouw kilometers bijhouden is niet het enige dat hij kan. Er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden. Je kunt onder andere het rijgedrag van bestuurders analyseren en live voertuig(en) tracken. Ook bestaan er producten waarop je bestuurdersidentificatie kunt aansluiten, een startonderbreker kan toevoegen, urenregistratie kunt bijhouden en foutcodes uit het voertuig uit te lezen. Een blackbox is een hardware product dat over meerdere aansluitmogelijkheden beschikt. Eén van deze aansluitmogelijkheden is de OBD-connector.

Vrijwel alle auto’s zijn met een OBD-poort uitgerust. Dit zorgt ervoor dat de OBD-connector in bijna elke auto te gebruiken is. Zo niet, dan bestaan er verlengkabels die de OBD-connector kunnen laten aansluiten op bijvoorbeeld een USB- of autolader-poort. In bepaalde gevallen is het mogelijk om met I/O (input/output) poorten extra data te vergaren.

Wat zit er in een Black Box?

In de Black Box bevindt zich een simkaart en een printplaat. De simkaart zorgt ervoor dat de data die de Black Box registreert, wordt verzonden naar een ontvanger. De printplaat zorgt ervoor dat alle elektronische componenten met elkaar verbonden zijn.

Waarom een blackbox?

Een blackbox is via een OBD-connector aan te sluiten. Deze kan simpel en snel geïnstalleerd worden. Heb je nu geen OBD-poort? Ook dan is deze simpel en snel te installeren met een speciale kabel.

In sommige blackboxen is al een simkaart is verwerkt, hierdoor is hij direct te gebruiken. Het kilometerregistratie systeem houdt vanaf het Plug & Play-moment de ritgegevens bij. Is de rit voltooid, dan komt de ritinformatie automatisch online. De geregistreerde ritten worden samen met de naam het voertuig en de van de bestuurder weergegeven. En zijn er veel wisselende bestuurders? Dan heb je nog meer redenen om te kiezen voor een Black Box.

Een blackbox wordt vaak ook gebruikt op het moment dat je extra informatie inzichtelijk wil krijgen, bijvoorbeeld: het brandstofverbruik, stationair laten lopen van de motor, te hard remmen, te hard optrekken en het bochtenwerk. Door op deze informatie te sturen draag je bij aan het verduurzamen en het milieu, maar ook aan meer veiligheid op de wegen en je vermindert kosten.

Conclusie

Met een blackbox maak je data inzichtelijk en meet je het verbruik en gebruik. Je zorgt ervoor dat je efficiënter omgaat met de voertuigen binnen jouw organisatie en natuurlijk met jouw eigen voertuig.

https://yeshugo.com/